Przetwory na zimę

Lato w pełni. W ogródku dojrzewają przepyszne owoce i warzywa. Czas, by zamknąć je w słojach.

Dzisiaj zaczynam konserwować ogórki. Przepis, który podam stosuję od lat. Dostałam go od mojej mamy. 




TRADYCYJNE OGÓRKI 
W OCTOWEJ ZALEWIE

Składniki:

-ogórki
-4 litry wody
-1/2 litra octu 10%
-1 łyżka soli na litr wody
-2 łyżki cukru na litr wody
-ziele angielskie
-liść laurowy
-gorczyca

Ogórki układamy ciasno w słojach. Do każdego dodajemy po listku laurowym, kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Zalewamy ogórki, zamykamy słoje i pasteryzujemy najdłużej 5 minut, żeby ogórki nie były zbyt miękkie. Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz